Welkom in module 2

I made a decision to write for my readers, not to try to find more readers for my writing.

Seth Godin

In deze module…

  • Leer je je klanten van dichtbij kennen
  • Verdiep je je in hun wensen, dromen, verlangens, problemen en behoeften
  • Breng je in kaart over welke instrumenten, kennis, ervaring en talenten jij allemaal beschikt
  • Schrijf je een pitch: hét antwoord op de vraag 'wat doe jij nou tegenwoordig?'
  • Zo leg je meteen de basis voor de introtekst op je landingspagina
  • Én je leert een krachtige headline schrijven: het belangrijkste tekstje op je website (volgens internetschrijfgoeroe Aartjan van Erkel).


Vandaag brengen we je bezoekers tot leven, ontdekken we wat jij allemaal te bieden hebt en brengen we die twee samen tot een kernachtige boodschap.

Je gaat je eerst verdiepen in de mensen voor wie je doet wat je doet. Aan het einde van deze module heb je een levendige voorstelling van wie die mensen zijn. Je zult ze ook gaan herkennen als je op straat loopt of in een koffiebar aan de praat raakt! Het zal zijn alsof je er een vriend(in) bij hebt.

Ik noem deze voorgestelde échte mensen je avatars. Heb je meerdere avatars, kun je er gerust meerdere schrijven. Geef ze ook een naam en zoek er eventueel een leuk poppetje bij op het internet!

Alleen als je het écht uitschrijft en visueel maakt, zul je ervaren wat het kan betekenen voor je zaak. Voortaan is alles wat je schrijft, elke Facebook- of Instagrampost of de flyer die je ontwerpt, gericht op iemand die je werkelijk kent, in je hart. Het maakt een wereld van verschil.

Daarna ga je concreet uitschrijven wat je eigenlijk allemaal doet in je werk. Oké, je geeft tai chi, maar wat DOE je dan eigenlijk? Welke oefeningen ken je allemaal? Welk effect hebben ze? Hoe bereid je je lessen voor, hoe begeleid je deelnemers, en hoe organiseer je je workshops? Of, als je administratief werk doet: welke eindproducten lever je aan? Waar kun je allemaal over meedenken? Met welke systemen ben je bekend? Wat waarderen mensen in jouw werk?

En als je dan straks precies weet wat je doet en voor wie je het doet en wat er in hun leeft, kun je ook helder en beknopt verwoorden wat je doet als iemand je dat vraagt: “Ik doe [x], voor mensen in situatie [y], zodat ze [z].” Ik noem dit een pitch, dat is namelijk ook zo’n lekker kort en bondig woord. Maar als je dat te verkooppraatjesachtig vindt klinken, mag je het ook anders noemen.

Laten we beginnen!

Complete and Continue